Flere og flere privatpersoner handler brugt på nettet. Ifølge “Genbrugsindekset”, et indeks udarbejdet for Den Blå Avis, havde knap 8 ud af 10 danskere enten købt eller solgt brugt indenfor de seneste 12 måneder. Dette repræsenterer samtidigt en stigning på 10 procentpoint sammenlignet med 2018-niveau og indikerer, at danskerne i højere grad har fået øjenene op for brugtvarehandel på nettet – Muligvis både grundet de økonomiske, men også miljømæsige fordele der er ved at handle brugt. Ved at private køber brugte varer af andre privatpersoner forlænges de handlede produkters levetid og medfører samtidigt et mindre overforbrug, alt sammen til gavn for kloden.
I takt med den stigende aktivitet af handler private i mellem er mængden af it-relateret økonomisk kriminalitet desværre også steget. Dette viser tal fra LCIK (Politiets Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet) og deres seneste rapport “It-relateret økonomisk kriminalitet i 2019”. Ifølge denne rapport modtog Politiet 26.923 anmeldelser i løbet af 2019 relateret til it-relateret økonomisk kriminalitet. Af disse var det klart største sagsområde samhandelsbedrageri, hvilket udgjorde 9.924 af anmeldelserne. Heraf var det især fysiske varer, der blev svindlet med da hele 7.244 af anmeldelserne omhandlede svindel med fysiske varer. Problemet er altså allerede et stort problem, men kan dog samtidigt indeholde et stort mørketal, da det langt fra er alle tilfælde af samhandelsbedrageri der bliver meldt til Politiet. Tallet kan derfor reelt være meget højere end de 9.924 sager Politiet i forvejen har fået.
På trods af den positive stigning indenfor brugtvarehandel på nettet skaber den store mængde svindel desværre store barrierer og hindringer for forbrugerne. Dette fremhæves især også af det faktum, at 26% er bange for at blive snydt i forbindelse med handel. Sammenkoblet med andre hindringer såsom, at der er risiko for at købe stjålne eller ulovlige varer holder dette nogle fra helt at købe brugte varer på nettet. Yderligere usikkerhed tilføjes ved, at købeloven ikke dækker handel mellem private og dermed gælder diverse rettigheder, som vi kender dem fra at handle i butik, såsom reklamationsret, fortrydelsesret og returnering ikke, medmindre specifikke detaljer er aftalt mellem køber og sælger.
Stigende svindel i forbindelse med samhandel er altså et yderst stort problem og tiltag for at øge sikkerheden i forbindelse med samhandel mellem privatpersoner vil være yderst kærkomment. Både på grund af de økonomiske fordele dette vil medføre for privatpersoner, men samtidigt også af miljømæssige årsager, da brugtvarehandel medfører øget levetid samt fornyet glæde for de brugte varer, hvilket kan være med til at mindske overforbrug samt få jordens begrænsede ressourcer til at strække længere.
Af Nicolai Huge Pedersen